ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Το βιογραφικό προέρχεται από τον τόμο

WHO IS WHO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εγκυκοπαίδεια βιογραφιών Ελλήνων

8η  Έκδοση 2013 των εκδόσεων Hubners Who is Who

 

Δρ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ (ΠΑΡΗΣ)

 cc947675ce0ac0c98617f27425843c35_S

Μηχανολόγος & Ηλέκτρολόγος: & Πολιτικός Μηχανικός. Απόφοιτος Πολυτεχνικών Σχολών-ΑΕΙ. Ακαδημαϊκός Δάσκαλος.Μουσικοσυνθέτης & Μαέστρος. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Ο πατέρας του Θεόδωρος Μανιάτης και η μητέρα του Δανάη Αρβανιτάκη. Αντλεί την καταγωγή  του από  τον Κάτω  Χάλικα  Μυτιλήνης, μέ απώτερη τον Δυρό Μάνης απ’ όπου φέρεται ότι οι  πρόγονοι οι οποίοι ήταν βυρσοδέ­ψες, μετοίκησαν στην Μυτιλήνη επί. Τουρκοκρατίας. Ο παππούς του Χρήστος Μανιάτης ήταν εργάτης κάι ο παππούς του Παράσχος Αρβανιτάκης ήταν σαπωνοποιός. Στο κύριο· επάγγελμα και επίσης διατηρούσε,το καφενείο της πλατείας του Κάτω Χάλικα. Οι γονείς του συμμετείχαν  ηρωικά στην εθνική αντίσταση, και παρασημοφορήθηκαν για τη ανδρεία τους. Ο πατέρας του  υπήρξε μουσικοδιδάσκαλος, του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, καθηγητής, βυζαντινής μουσικής του Ωδείου “ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ” πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Μυτιλήνης και διπλωματούχος βυζαντινής μου­σικής απόφοιτος Ωδείου. Αδέλφια του είναι ο Παναγιώτης, διδάκτορας Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Αμερικανι­κού-Πολυτεχνείου και διπλωματούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών  και Πληροφορικής, του Πολυτεχνείου Πατρών, διπλωματού­χος βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης και χοράρχης του Μητροπολιτικού Ναού Μυτιλήνης. H Ελέονώρα, ιατρός κυτταρολόγος διδάκτορας Επιστημών Υγείας Αμερικανικού Πανεπιστημίου και απόφοιτη, Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αριάδνη, Μηχανολόγος Διδάκτωρ στο Βιομηχανικό Μάνατζμεντ Αμερικανικού Πανεπιστημίου και η Ειρήνη, Πτυχιούχός του Ανοικτού Πανεπιστημίου ΙΙατρών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: Έχει 4.ανηψιούς καί 4 ανηψιές. Η Όλγα Φιλιποπούλου κόρη της Αριάδ­νης είναι διπλωματούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών καί Πληροφορικής απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η Δανάη Φιλιποπούλου κόρη τής Αριάδνης είναι απόφοιτη τού Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Θεόδωρος γιός του Παναγιώτη είναι φοιτητής Φιλοσοφικής του Πα­νεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής απόφοιτος Ωδείου, ο Απόστολος γιος του Παναγιώτη είναι φοιτητής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΤΕΙ Λαμίας και ο Δημήτρης γιος του Παναγιώτη είναι μαθητής της δευτέρας λυκείου. Ο Βάγιος γιος της Έλεονώρας είναι φοιτητής Ιατρικής, η Δανάη, κόρη της Ελεονώρας είναι φοιτήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ισμήνη κόρη της Ελεονώρας είναι φοιτήτρια Ιατρικής.
Ο Παράσχος (Πάρης) Μανιάτης απεφοίτησε με άριστα τις διδακτορικές του σπουδές στην ειδικότητα των Engineering Logistics του Πολυτεχνείου Λουντ της:Σουηδίας και με άριστα τις διδα­κτορικές σπουδές στο κλάδο του Μάνατζμεντ για Μηχανικούς από το Πολυτεχνείο Kensington των Η.Π.Α. Σπούδασε βυζαντινή και ευρωπα­ϊκή μουσική και απέκτησε το δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το Εθνικό Ωδείο, πτυχίο ιεροψάλτου από το Ωδείο Αθηνών (καθηγητής του ο Σπύρος Περιστέρης διδακτορικό, δίπλωμα μαέστρου από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, Bachelor’s  degree in Music στην ειδικότητα Ανώτερα Θεωρητικά Μουσικής και Σύνθεση από το Webster University-St. Louis USA.
Δίδαξε ως πρωτοβάθμιος καθηγητής στο MBA του Kuwait Maastricht  Business School στο Κουβέιτ, ως Aναπληρωτής καθηγητής, στο Truman State University, USA, στο University of Missouri-Rolla, στο Wichita-State University, στο Πανεπιστήμιό Θεσσαλίας και Αιγαίου και σε τρία Αγγλικά Πανεπιστήμια (University of Wales, University of Portsmouth and Strathclyde University). Από το 2003-σήμερα διδάσκει ως  επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιό Αθη­νών.
Το γνωστικό του αντικείμενο είναι οι “Ποσοτικές Μέθοδοι Ανάλυσης για τη Διοίκηση των Επιχειρήσεων” .
Είναι, ιδρυτής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Εταιρείας.“Τέχνη Δίχως Όρια” (1992)
Μουσικά έργα του μεταξύ; άλλων είναι: 5 Συμφωνίες (1983, .-84,-‘85, ‘89, 1991), Κονσέρτα για τρομπέτα, και πιάνο, η όπερά- ‘Έλπίδά και μουσική για σύνολα όπως επιλεκτικά  “Τα δώρα των Μάγων”, “Ακαδημαϊκό, περιβάλλον” κ.α. Έγραψε επίσης διάφορα έργα μουσικής δωματίου, έργα για πιάνο και για κιθάρα. Στον δίσκο του‘Νοσταλγία”, ο οποίος ηχογραφήθηκε στη Σουηδία to 1983, εμπεριέχονται 12 τραγούδια έντεχνης μουσικής, στο δίσκο του “Αμβρο­σία” 2 συμφωνικά έργα από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ν. Υόρκης. Στον, δίσκο του “Tραγούδησέ μου”, υπάρχουν 14 τραγούδια έντεχνης μουσικής από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας και στο δίσκο του «Αντίκοσμος» υπάρχουν 12 κομμάτια πιάνου σύγχρονης μουσικής. Έχει συνθέσει περίπου 500 τραγούδια;έντεχνης ελληνικής μουσικής, και έχει δώσει πλέον-των 100 συναυλιών: υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ,Δήμων, πρώην Υπουργείο Αιγαίου και πρώην Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. 8 Νοεμβρίου του 2012 ο Παράσχος Μανιάτης έδωσε μου­σική συναυλία για τον εορτασμό, της επετείου των 100 χρόνων της απελεύθερωσης της Λέσβου από τους Τούρκους στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με κύριο ερμηνευτή των έργων του το Λάκη Χαλκιά. Τη συναυλία διοργάνωσε –και  επιχορήγησε  ο Δήμος Λέ­σβου. Μουσικά έργα του συνθέτη βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Οι­κονομικού Πανεπιστημίού Αθηνών http://art.aueb.gr
Είναι συνερ­γάτης του Richard Muther μεγάλου στελέχους-διεθνών, σημαντικών εταιρειών. ‘Εχει συμπεριληφθεί στο “Λεξικό των Ελλήνών Συνθετών” Φ. Νάκκα; στην “Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Μουσικής” και σε βιογραφικά λεξικά. Μεταξύ των διακρίσεων του στη μουσική συμπεριλαμβάνεται οι εξής  από  το Ιnternational Βiographical Center Cambridge: «The Top 100 Musicians” (2005). Από το ίδιο κέντρο άλλη διάκριση είναι ή “The Top 100 Professionals” (2012 και 2014). Το βιογραφικό του  θα συμπεριληφθεί στην έκδοση First and Foremost του Ιnternational Biographical Center Cambridge. – Μέλος τού Αμερικανικού Κέντρου Μουσικής, του Αμερικανικού Συλλόγου Πανεπιστημιακών Συνθετών, του Αμερικανικού Συλλόγου Μουσικής Δωματίου και  του Τεχνικού Επιμε­λητηρίου Αθηνών με άδεια άσκησης επαγγέλματος πολιτικού μηχανι­κού και  ηλεκτρολόγου μηχανικού καί μηχανολόγου μηχανικού . Ομιλεί Αγγλικά;,Σουηδικά και Γερμανικά.
Ε-mail: pman@aueb.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *